Welke onderhouds- en besparingstips zijn er?

1. Onderhoud

> Poetsen

Je moet je woning goed onderhouden. Maar ook voor jezelf is wonen fijner als het proper en netjes is. Poets daarom regelmatig je woning, vergeet ook de ramen, je tuin, de garage en het terras niet. Haal ook één keer per jaar alles uit je kasten, veeg ze uit en plaats de spullen terug in de kast. De voorwerpen die je niet meer nodig hebt, doe je weg. Op deze manier zorg je ervoor dat je woning ordelijk is en blijft. 

Gebruik geen bijtende en schadelijke producten tijdens het schoonmaken. Poets met water, maar ook niet te veel water. Veeg alles droog na het poetsen. Water en vocht is niet goed voor je meubels en de woning.

> Ongedierte

Wanneer je jouw woning en tuin niet goed onderhoudt, kan het zijn dat jij en je buren bezoek krijgen van ongedierte. Dit wil natuurlijk niemand. Heb je toch last van ongedierte? Koop dan de nodige producten om ze te doden.

> Verstoppingen

Voorkom verstoppingen van de afvoer. Indien er verstoppingen zijn, is dit een verantwoordelijkheid van jezelf om dit op te lossen.

> Schimmel

Zorg ervoor dat je geen schimmel krijgt in je woning. Het is erg slecht voor jullie eigen gezondheid om in een woning te leven met schimmel. Daarom is het erg belangrijk om dit te voorkomen.

> Afval

Sorteer je afval. Zet je afval pas de avond voor ophaling of de ochtend zelf buiten. Laat het niet rondslingeren rond je woning of het gebouw. Indien je afval niet goed gesorteerd is, nemen de ophalers het niet mee. Sorteer het dan opnieuw en zet het binnen tot de volgende ophaling. Meer informatie over het sorteren van afval en wanneer de ophaling is, vind je op limburg.net.

2. Besparen

> Verwarmen en verluchten

Verwarm en verlucht je woning voldoende. Een gezonde woning, met gezonde lucht is makkelijker en zuiniger om te verwarmen dan een woning vol met ongezonde vochtige lucht. 

Laat je verwarming steeds op een constante temperatuur staan. Het vraagt veel meer energie om de verwarming telkens terug op te starten. Het is beter om de verwarming altijd te laten opstaan, op een vaste temperatuur (in de slaapkamers bijvoorbeeld 17 graden en in de leefruimtes en badkamer 21 graden). 

Indien je vragen hebt rond verwarmen en verluchten, mag je steeds contact opnemen met je kantoor. Er zijn woonmeter ter beschikking die je gratis kan aanvragen om te plaatsen in je woning om de temperatuur en de vochtigheid in je woning te controleren. 

> Waterbesparingtips

Water kost geld. Verlies van water heeft een groot effect op je waterfactuur. Het is dus erg belangrijk om een lek zo snel mogelijk op te sporen en herstellen, maar ook een lekkende kraan kan extra kosten met zich meebrengen. Ontkalk ook regelmatig je krang met azijn. Hierdoor leeft je kraan langer en kan je de kosten van een nieuwe kraan besparen. 

Bespaar op je energie- factuur

Bespaar op je energie- factuur

Controleer jaarlijks of je nog de meest voordelige leverancier hebt voor gas en/of elektriciteit. Doe de V-test en kom te weten welke leverancier het meest voordelig is voor jou. Je kan op ieder moment wisselen van leverancier.