Hoe kan ik mijn woning verwarmen en ventileren?


Wist je dat we gemiddeld 85% van ons leven binnenshuis doorbrengen? Dan weet je meteen hoe belangrijk het is om van je huis een gezonde leefomgeving te maken. Door zorg te dragen voor de lucht die je inademt bijvoorbeeld. Zonder frisse lucht krijg je vaker hoofdpijn en word je makkelijker ziek. Ventileren en verluchten is de boodschap.

1. Gezonder

Want zeg nu zelf: je wilt longen toch niet vullen met  huismijt, stofdeeltjes, CO2 en andere giftige deeltjes in de lucht? Koken, roken, stoken, stofzuigen, strijken en zelfs gewoon ademhalen brengt van alles in de lucht wat je ziek kan maken. Net als het stof van zetels, bedden of zelfs sommige verfsoorten op meubels. Tenzij je voortdurend kleine beetjes buitenlucht binnenlaat, en af en toe eens stevig verlucht.

Als je onvoldoende verlucht en verwarmt, zal je schimmel krijgen in je woning.  Het is erg slecht voor jullie eigen gezondheid om in een woning te leven met schimmel. Daarom is het erg belangrijk om dit te voorkomen.

2. Goedkoper

Of je dan meer energie gaat gebruiken, vraag je je af? Net integendeel, zo blijkt. Je ramen en deuren dag in dag uit potdicht houden, verhoogt net je energiefactuur. Want frisse lucht maakt de lucht in je huis droger en droge lucht vraagt minder energie om op te warmen.

Haal dus elke dag frisse lucht in huis en verwarm voldoende. Het is goed voor jou, voor je huis en voor je budget.

Laat je verwarming ook steeds op een constante temperatuur staan. Het vraagt veel meer energie om de verwarming telkens terug op te starten. Het is beter om de verwarming altijd te laten opstaan, op een vaste temperatuur (in de slaapkamers bijvoorbeeld 17 graden en in de leefruimtes en badkamer 21 graden). 

Meer info over een gezonde woning?

Weet jij graag hoe je van jouw woning een nóg gezondere plaats maakt?