EPC

Een kwalitatieve woning is ook een energiezuinige woning, waardoor de aanwezigheid van dakisolatie en dubbelglas minimale vereisten zijn. De energiezuinigheid van een woning kan jij als eigenaar aantonen aan de hand van een EPC-attest. Voor een conformiteitsonderzoek wordt het EPC-attest nagekeken. Wanneer er nog geen geldig EPC beschikbaar is, wordt er tijdens het onderzoek nagekeken of en hoeveel dakisolatie er is en of alle woonlokalen over dubbele beglazing beschikken. Het EPC bij verkoop en verhuur van woningen en appartementen is al meer dan tien jaar verplicht. 

Vanaf 2022 is ook een EPC verplicht voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. 

Er is een fasering in functie van de grootte van het appartementsgebouw. Voor de grootste appartementsgebouwen (minstens 15 eenheden) is de verplichting van kracht vanaf 1 januari 2022. Voor de middelgrote (5 tot en met 14 eenheden) is de verplichting van kracht vanaf 1 januari 2023 en voor de kleinste (2 tot en met 4 eenheden) geldt de verplichting vanaf 1 januari 2024.

Indien je dit nog niet hebt, breng dit zeker tijdig in orde of meld het aan jouw syndicus. Een energiedeskundige voor de opmaak van dergelijk EPC vind je hier terug.