Bewoners van verschillende renovatieprojecten gaan met elkaar in gesprek

Bewoners van verschillende renovatieprojecten gaan met elkaar in gesprek

  • Nieuws
  • Bewoners van verschillende renovatieprojecten gaan met elkaar in gesprek

Afgelopen zaterdag trokken deelnemende huurders van het oPEN LAB-project uit Nieuw-Texas er op uit om gelijkaardige renovatieprojecten van Wonen in Limburg te bezoeken in Bilzen en Hoeselt.

Eerst op het programma stond een bezoek aan het project Sociale energie- en watersprong waarbij in 2021 4 woningen in een woonwijk in Hoeselt met geprefabriceerde gevelelementen geïsoleerd werden. Het EPC van deze woningen verbeterde van label F tot label A+. Dit wil zeggen dat de woningen nu meer energie produceren dan ze verbruiken.

Net als in Nieuw-Texas was verhuizen tijdens de renovatiewerken niet nodig. De werken namen 9 dagen per woning in beslag. Goede afspraken en duidelijke communicatie waren nodig; een constant bemand infopunt in de wijk, een gedetailleerde planning op kwartierbasis, een duidelijke infomap voor de huurders en een verkeerslicht dat aangaf wanneer het veilig was om de woning te verlaten bleken zeer behulpzaam.

Huurder Mia getuigt over de werken en spreekt vol trots over haar gerenoveerde woning. Ze beantwoordt vragen van de bewoners uit Nieuw-Texas: Of de huisdieren niet teveel last hadden van de werken? Of de meubels afgedekt werden voor de breekwerken en of het geluid van buitenaf minder hoorbaar was nu?

Next stop; gerenoveerde wijk Gansbeek in Bilzen. In een leegstaande gerenoveerde demowoning gaf William Nelissen van WiL een presentatie over de renovatieprojecten tijdens een koffie met Limburgse vlaai . William wijst de huurders op nodige aanpassingen in het woongedrag.

Het bezoek had als doelstelling om antwoorden te bieden op vragen of bezorgdheden die er leven bij deelnemers van oPEN Lab die aan de start van de uitvoerende werken staan. Door een kijk te geven op hoe de woningen er na de verbouwingen uitzien, inzicht te geven in het proces van de werken en door resultaten te delen van de nieuwe technieken na de werken.  Bewoners gingen met elkaar in gesprek en deelden ervaringen met elkaar. Dit werd als zeer waardevol ervaren voor alle partijen.

Met meer antwoorden en bijgestelde verwachtingen keerde de bus met de huurders van de geselecteerde oPEN Labtest-woningen huiswaarts na dit inspirerende bezoek.

Ik wil huren
Ik huur
Ik wil kopen
Ik wil lenen
Ik wil verhuren / ik verhuur