Wonen in Limburg maakt deel uit van eerste Limburgse woonproject 'budgethuren'
De Vlaamse overheid lanceerde eerder dit jaar een nieuw decretaal initiatief om goedkoop huren naast sociale huur mogelijk te maken dankzij een samenwerking met private ontwikkelaars. Dit principe van geconventioneerde verhuur of budgethuren is een belangrijke nieuwe maatregel die inzet op betaalbaar wonen op de private huurmarkt dankzij een subsidiëringsmechanisme. De samenwerking tussen private ontwikkelaars, sociale woonmaatschappijen en steden en gemeenten worden wettelijk verankerd en financieel ondersteund. Vestio ontving, in het kader van deze kersverse wetgeving, als eerste Limburgse ontwikkelaar een goedkeuring en subsidiëringstoezegging om het project Schuttershof in Heusden-Zolder te realiseren en te verhuren binnen het principe van budgetverhuur, in samenwerking met woonmaatschappij Wonen in Limburg, voor een betaalbaar aanbod huurwonen in Limburg.
Nieuwe wetgeving geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om rol op te nemen in beleid betaalbaar wonen
Er is in Vlaanderen een doelgroep die het vandaag steeds moeilijker heeft om een geschikte kwalitatieve betaalbare woning te vinden. De Vlaamse overheid, op initiatief van minister van wonen Diependaele, introduceerde daarom het systeem van gesubsidieerd budgethuren of geconventioneerde verhuur. Met deze wetgeving worden private ontwikkelaars mee aangemoedigd om in te zetten op betaalbaar wonen. De huurder, die voldoet aan de juiste voorwaarden maar geen aanspraak kan maken op een sociale woning, betaalt een huurprijs die minimaal 15% lager ligt dan de marktconforme huur. De private verhuurder ontvangt ter compensatie een subsidie van de Vlaamse Overheid om zijn eigendom ter beschikking te stellen voor geconventioneerde verhuur. Dankzij dit model doet elke partij haar voordeel.
“We willen vanuit Vlaanderen het aanbod aan betaalbare en sociale woningen verhogen. Vandaag zien we vooral aan de onderkant van de private huurmarkt een knelpunt qua aanbod. Met dit systeem van budgethuren willen we net daar ingrijpen. In totaal maken we vanuit Vlaanderen 575 miljoen euro vrij om dergelijke projecten te ondersteunen. Hiermee willen we uitdrukkelijk de lagere middenklasse steunen. Die heeft het vandaag bijzonder moeilijk in haar zoektocht naar betaalbare woningen. Een sociaal woonbeleid is meer dan enkel een sociale woningenbeleid”, verduidelijkt minister Diependaele. “Het doet me plezier dat men hier in Limburg al enorm ver staat en dat we hier vandaag het eerste project rond budgethuren bekend kunnen maken. Sinds oktober kunnen ontwikkelaars en woonmaatschappijen dergelijke projecten indienen. Vandaag zitten er al 300 andere wooneenheden via dit systeem in de pijplijn. "
Voorwaarden
Concreet kunnen private initiatiefnemers nieuwe vastgoedontwikkelingen of grondige renovaties van woningen en appartementen, vanaf 3 eenheden, indienen als erkend project voor geconventioneerde verhuur in samenwerking met steden en gemeenten en woonmaatschappijen. De realisatie komt in aanmerking voor deze Vlaamse subsidie op voorwaarde dat minstens 1/3e van het aanbod als sociale huurwoning wordt verhuurd, minstens 1/3e via budgethuren waardoor maximaal 1/3e vrij voor algemene verhuur ter beschikking kan blijven.
Eerste project in Limburg
“We willen, als een van de grootste Limburgse ontwikkelaars, mee onze verantwoordelijkheid nemen om het aanbod betaalbare appartementen te verhogen. Als ontwikkelaar weten we heel goed welke noden er zijn op de vastgoedmarkt en juichen deze maatregel dan ook toe om ontwikkelaars als partner in het woonbeleid te laten participeren. Dankzij deze nieuwe wetgeving kunnen wij samen met de gemeenten en woonactoren projecten realiseren die voor meer mensen financieel haalbaar zijn. Hierdoor is een inhaalbeweging in de realisatie van betaalbare woningen mogelijk. We zijn dan ook erg tevreden dat woonproject Schuttershof in Heusden-Zolder als eerste project in Limburg, erkend is voor geconventioneerde verhuur. Het is natuurlijk pionierswerk om dit nieuwe principe van budgethuren mee uit te rollen, maar we bewandelen graag met alle instan8es deze weg omdat we geloven in het potentieel. Voor deze erkenning werken we samen met Woonmaatschappij Wonen in Limburg (WiL), die 17 appartementen van woonproject mee in haar aanbod opneemt”, legt Ed Somers van Vestio uit.
Sociale huurappartementen binnen het kader van private ontwikkelingen
Raf Drieskens voorziter WiL“Als Limburgse woonmaatschappij WiL nemen we maar liefst 17 appartementen, gebundeld in een apart gebouw, in portefeuille om te verhuren als sociale huurwoningen. Vestio realiseert de appartementen die we op basis van een langdurige huurovereenkomst doorverhuren als sociale woningen aan een huurprijs die 30% lager ligt dan marktconforme prijzen. Als Wonen in Limburg willen we ingaan op alle mogelijkheden die zorgen voor een bijkomend aanbod aan kwaliteitsvolle en betaalbare woongelegenheden. De excellente ligging in het centrum van Heusden-Zolder is extra meegenomen.