Het centraal inschrijvingsregister en de actualisatie

Het centraal inschrijvingsregister en de actualisatie

  • Nieuws
  • Het centraal inschrijvingsregister en de actualisatie
20 dec. 2023

Vanaf 18 maart 2024 zullen de inschrijvingen voor een sociale woning online verlopen. Er is dan voor heel Vlaanderen één centraal inschrijvingsregister (CIR), in beheer van Wonen in Vlaanderen.

Inschrijven voor een sociale woning? Dat kan vanaf 2024 online.

Inschrijven voor een sociale woning, dat kan vanaf 2024 online via het centraal inschrijvingsregister van Wonen in Vlaanderen. Kandidaat-huurders schrijven zich éénmalig in om een sociale woning te huren. Ze starten hun dossier volledig zelf op, digitaal en veilig.

Registreren kan via www.vlaanderen.be/sociaalhuren (website online vanaf 18/3/2024). Het systeem controleert of een kandidaat-huurder voldoet aan alle voorwaarden. Is dat in orde en is alle informatie volledig, dan is de inschrijving op de wachtlijst voor een sociale woning officieel.

Tot 18 maart 2024 kunnen kandidaat-huurders terecht in het dichtsbijzijnde WiL-kantoor om zich in te schrijven. Inschrijven kan enkel op afspraak en wanneer de kandidaat-huurder nog geen inschrijvingsnummer heeft bij Wonen in Limburg. 

De actualisatie van de wachtlijst

Voor de start van het centraal inschrijvingsregister is het belangrijk dat alle bestaande kandidaat-dossiers worden geactualiseerd. Dit wil zeggen dat bestaande kandidaat-huurders moeten laten weten of ze ingeschreven willen blijven op de wachtlijst voor een sociale woning.

Voor het eerst zal ook deze actualisatie online verlopen. Kandidaat-huurders moeten hun dossier digitaal (her)bevestigen. Kandidaat-huurders die hun dossier niet tijdig actualiseren zullen worden geschrapt van de wachtlijst.

Hoe gaat de online actualisatie in zijn werk?

Bij de start van de actualisatie, krijgen alle kandidaat-huurders een brief met een uitnodiging om hun dossier online te bekijken, aan te passen en te bevestigen. Om in te loggen heeft de kandidaat de itsme-app of de identiteitskaart en pincode nodig. Kandidaten kunnen dus best nu al starten met de voorbereiding. Alle kandidaat-huurders van WiL hebben deze informatie ook per brief ontvangen met een bijhorende flyer

Wanneer de actualisatie effecitef van start gaat zal het bevoegde kantoor van Wonen in Limburg alle kandidaat-huurders tijdig contacteren per brief over de verschillende stappen van de actualisatie.

Meer info?

Neem contact op met jouw WiL-kantoor. Hier vind je de contactgegevens.

Ik wil huren
Ik huur
Ik wil kopen
Ik wil lenen
Ik wil verhuren / ik verhuur