Energiezuinig renovatieproject in Bilzen trekt aandacht van Europa

Energiezuinig renovatieproject in Bilzen trekt aandacht van Europa

  • Nieuws
  • Energiezuinig renovatieproject in Bilzen trekt aandacht van Europa

Energiezuinig renovatieproject in Bilzen trekt aandacht van Europa

De energetische renovatie van 63 woningen in Gansbeek in Bilzen levert een energiebesparing van meer dan 60 procent op! Dat kwam ook op de radar van Europa. Europees commissaris voor Energie Kadri Simson bracht afgelopen vrijdag een bezoek aan de wijk om deze bijzondere energieprestatie met eigen ogen te bekijken.

Het renovatieproject in Gansbeek, waarbij de nadruk ligt op geavanceerde duurzame energietechnologieën, is een innoverend concept. “Het is duidelijk dat de woonmaatschappij Wonen in Limburg (WiL) ver vooruitliep op het Europees besluit dat de goedkeuring geeft aan de lidstaten om energieprestatiegarantie toe te laten. Dat werd pas vorige maand voltrokken”, zegt burgemeester Bruno Steegen (Beter bilzen). “Het is bijzonder dat we nu al een project van deze omvang hebben kunnen realiseren in onze stad. Dat de renovatie werd uitgevoerd terwijl de huurders in hun woningen konden blijven is fantastisch.”

William Nelissen van de dienst Patrimonium bij Wonen in Limburg verduidelijkte het resultaat. “In het verleden werd enkel een theoretische benadering van E-peil 30 vooropgesteld. Maar bij Wonen in Limburg wilden we een doorgedreven efficiënte prestatiegarantie. De aannemer die de 63 sociale woningen in Gansbeek renoveert, heeft zowel voor als na de renovatie gedetailleerde constante metingen uitgevoerd van energieverbruik en CO2. Dit energiemonitoringsysteem geeft een werkelijke registratie van de energieprestaties weer.”

Navolging

Vrijdag bracht Europees commissaris voor Energie Kadri Simson samen met een dertigkoppige delegatie een bezoek aan het praktijkvoorbeeld in Bilzen. “Dit is zeker een project dat navolging moet krijgen in de andere landen van de EU”, zegt ze. “In de eerstvolgende jaren moeten ingenieurs en bouwondernemingen rigoureuze maatregelen nemen om alle woningen energiezuinig en duurzaam te renoveren. Dat in dit project in amper 9 maanden 63 woningen energiezuinig zijn omgebouwd en daarbij de leefkwaliteit in de woningen er sterk is op vooruitgegaan, is zeker een voorbeeld om mee te nemen om binnen Europa dezelfde resultaten te behalen als hier in Bilzen.”

Bij Wonen in Limburg is men trots op de geleverde prestatie. “De uitdaging is nu om alle sociale woningen in Limburg en met uitbreiding in Vlaanderen energetisch in orde te krijgen tegen de deadlines gesteld door de overheid”, besluit Nelissen (WiL).

(HBVL - Johnny Geurts)

Afbeelding hieronder:
William Nelissen van WiL (links) toonde afgelopen zomer al de eerste afgewerkte huizen in de woonwijk Gansbeek in Bilzen. — © Johnny Geurts

 

 

 

 

William Nelissen van WiL (links) toonde afgelopen zomer al de eerste afgewerkte huizen in de woonwijk Gansbeek in Bilzen. — © Johnny Geurts
Ik wil huren
Ik huur
Ik wil kopen
Ik wil lenen
Ik wil verhuren / ik verhuur