Nieuwe sociale woningen afgestemd op senioren in Bilzen

Nieuwe sociale woningen afgestemd op senioren in Bilzen

  • Nieuws
  • Nieuwe sociale woningen afgestemd op senioren in Bilzen
25 aug. 2023

De twee nieuwe sociale appartementsblokken, goed voor 59 woongelegenheden pal aan het station in Bilzen, vormen weldra een toegangspoort tot de achterliggende woonontwikkeling Bivelenhof in Merem (Bilzen). De gemeenschappelijke ontmoetingsplekken en het grote veiligheidsgevoel doorheen het project zorgen voor een woonzone die afgestemd is op senioren.

Het nieuwbouwproject aan de Nieuwstraat in Bilzen omvat twee appartementsblokken met 59 sociale huurappartementen. “De realisatie gebeurt door Wonen In Limburg en de Stad Bilzen”, zegt schepen van Wonen, Guy Sillen (ToB). “Er komt een gemeenschappelijke polyvalente ruimte, tuinhuisjes en een binnenplein. Doorheen de gebouwen zijn publieke doorsteken voorzien voor voetgangers.”

Van de sociale appartementen in bouwblok A zullen 38 appartementen voorbehouden worden voor senioren. “Sociale interactie en een hoog veiligheidsgevoel voor de bewoners zijn heel belangrijk”, zegt Sillen. “Daarom komt er ook een ontmoetingsruimte op het gelijkvloers en gemeenschappelijke wasvoorzieningen.”

Extra aandacht

Het ontwerp voorziet verder twee parkeerkelders, twee deelauto’s, een tuinzone en een hoogspanningscabine met 59 warmtepompen. “Het project Bivelenhof is destijds door Cordium aanbesteed als een Design & Built project waarbij we de markt bevraagd hebben naar hun beste voorstel”, verduidelijkt William Nelissen van de sociale woonmaatschappij WIL. “Sociale cohesie tussen de bewoners is voor Wonen in Limburg zeer belangrijk, daarom werd er in dit project extra aandacht aan besteed. Het project is licht vertraagd omdat de droogzuiging de afgelopen winter problemen had kunnen bezorgen aan de aanpalende treinbedding. Hierdoor werden de werken tijdelijk gestaakt.”

Station

Het woonproject ligt pal aan het station en is een project van het bouwteam Dethier uit Alken en PCp Architects uit Genk. “We leggen een voetpad aan langs de Nieuwstraat, er komt een parking en we ontsluiten de parking naar de Nieuwstraat. Een fietsas gaat het fietspad binnen de verkaveling Bivelenhof verbinden met de Nieuwstraat. Aan de rechterkant van het gebouw is een inrit naar de achterliggende openbare parking die er mede voor zorgt dat de parkeerdruk rond het station in Bilzen zal afnemen.”

Het nieuwe woonproject betreft een investering van 9.750.000 euro. De ingebruikname van de appartementen is voorzien in het voorjaar van 2025.

Ik wil huren
Ik huur
Ik wil kopen
Ik wil lenen
Ik wil verhuren / ik verhuur