22 splinternieuwe woningen in Heusden

22 splinternieuwe woningen in Heusden

  • Nieuws
  • 22 splinternieuwe woningen in Heusden
23 aug. 2023

In de splinternieuwe wijk Johanneshof in Heusden hebben 22 huurders deze week de sleutels van hun nieuwe woning gekregen. Op de site, die intussen asbestvrij is, werden 22 sociale huurwoningen en 14 sociale koopwoningen gebouwd. Goed voor een investering van meer dan 2,5 miljoen euro.

Sociale woonmaatschappij Wonen in Limburg (WiL) investeert in energiezuinige woningen. “Deze woningen zijn voorzien van zonnepanelen. De bewoners gaan het dus ook merken aan hun energiefactuur. En er is ook een fietsenstalling voorzien. Ook in Lummen openen we een nieuw sociaal huurproject dat bijna energieneutraal is. Ik wil maar zeggen: op die manier dragen ook wij en onze sociale huurders bij voor een beter klimaat”, aldus Bert Cox, directeur patrimonium deelwerkingsgebied Noord-West bij Wonen in Limburg (WiL).

Huurprijzen

Eén van de 22 bewoners die woensdag een sleutel van de nieuwe huurwoning kreeg, is de 56-jarige Suzy Aerts. Suzy heeft liefst negen jaar gewacht op een nieuwe woonst. “Dat was niet altijd gemakkelijk”, vertelt ze. “De huurprijzen vandaag swingen de pan uit. Ik betaalde in mijn vorige huurwoning het dubbele. Voor mijn splinternieuwe sociale huurwoning met twee slaapkamers moet ik 360 euro betalen. Daarvoor betaalde ik 720 euro voor een studio met vochtproblemen. Ik kan niet beschrijven hoe gelukkig ik ben. Eindelijk, ik ga mij hier echt goed voelen”, aldus Suzy. Ook Patricia Swerts (59) heeft haar sleutel ontvangen. “Ik heb 11 jaar gewacht om hier te komen wonen. Dit is echt een opluchting. Ook ik betaal nu de helft. Financieel biedt een sociale woning ook veel mogelijkheden. Ik ga onmiddellijk beginnen met het verven van mijn appartement.'

Armoede

Schepen van Wonen Isabelle Thielemans benadrukt het belang van meer sociale woningen in haar gemeente. “De gemiddelde wachtlijst voor dit soort sociale huurwoningen is bijzonder lang. Voor alle duidelijkheid: dat is overal in Limburg zo. Maar we zijn heel blij dat we vandaag 22 mensen kunnen blij maken”, aldus schepen Thielemans. “We werken ijverig aan ons sociale woningobjectief. Zo komen er in Zolder-centrum nog nieuwe sociale woningen. Maar ook in de Veenderweg bijvoorbeeld worden oude projecten gerenoveerd en geherwaardeerd. Wonen is een grote hefboom om uit de armoede te geraken. Als je kwalitatief kan wonen, ga je je ook beter voelen op verschillende vlakken. Daarom is sociale woningbouw zo belangrijk. Iedereen heeft recht op een thuis.”

Ik wil huren
Ik huur
Ik wil kopen
Ik wil lenen
Ik wil verhuren / ik verhuur