Sociale woningen in Beringen krijgen zonnepanelen

Sociale woningen in Beringen krijgen zonnepanelen

  • Nieuws
  • Sociale woningen in Beringen krijgen zonnepanelen
10 aug. 2023

Wonen in Limburg plaatst op dit moment samen met de coöperatieve vennootschap ASTER zonnepanelen op de daken van 130 woningen en appartementen in Beringen-centrum en zorgt zo voor goedkope elektriciteit voor haar sociale huurders.

ASTER, de coöperatieve vennootschap opgericht voor en door de sociale woonsector, ondersteunt de woonmaatschappijen maximaal bij de activering van hun zonnepotentieel en bij andere energie- en duurzaamheidsvraagstukken.

De bewoners van sociale woningen met ASTER-zonnepanelen, zowel beschermde als niet-beschermde afnemers, betalen op het moment dat de zon schijnt een tarief dat tussen de 10 - 25% lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief.. De huurders betalen aan Wonen in Limburg - die eigenaar is van de opgewekte stroom - enkel voor de zonnestroom die zij verbruiken wanneer de zon schijnt. Er zijn voor de huurders geen bijkomende kosten.

Win-winsituatie

Sociale huurders kunnen niet altijd investeren in zonne-energie, vaak omdat ze niet de financiële middelen hebben, maar ook omdat ze geen eigenaar zijn van de woning. Dankzij ASTER helpen we de energiefactuur van onze huurders te verlagen en helpen we energiearmoede aan te pakken. Dat we zo ook ons steentje bijdragen aan een beter klimaat, is natuurlijk mooi meegenomen.

De elektriciteit die niet wordt verbruikt, verkopen de woonmaatschappijen aan Energie.be. De opbrengsten vloeien volledig terug naar de sociale woonmaatschappijen en sociale huurders die geen directe toegang hebben tot zonne-energie. De opbrengsten kunnen ook worden gebruikt voor andere duurzaamheidsinitiatieven van de sociale woonmaatschappijen.

Enorm zonnepotentieel

De Vlaamse sociale woonsector heeft een gigantisch zonnepotentieel. Met ASTER plaatsen de woonmaatschappijen de komende vijf jaar zo’n 395.000 zonnepanelen op 52.500 woningen, goed voor een totaalvermogen van 150 MWp.

Ik wil huren
Ik huur
Ik wil kopen
Ik wil lenen
Ik wil verhuren / ik verhuur